Het belang van ergonomie in een magazijnontwerp

Het belang van ergonomie in een magazijnontwerp

De logistieke wereld is flink aan het veranderen en vanuit magazijnen moet er steeds sneller en efficiënter geschakeld worden. Om deze reden is het van belang om te zorgen dat bij het beheren van een magazijn, de benodigde materialen en efficiënte processen beschikbaar moeten zijn voor de medewerkers. Werken in een magazijn brengt namelijk de nodige fysieke belasting met zich mee, waardoor het van grot belang is dat medewerkers efficiënt en ergonomisch het werk kunnen uitvoeren.

Het doel en nut van ergonomisch werken

Ergonomisch werken heeft als doel gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken zo te ontwerpen dat de veiligheid, gezondheid en efficiëntie van de magazijnmedewerkers kan worden bevorderd. Hieronder gaan wij dieper in op hoe je het welzijn van medewerkers kunt verbeteren en het belang van ergonomie in magazijnontwerp.

Een logische inrichting voor gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie

Door het magazijn logisch en efficiënt in te richten, kun je gestructureerd en daarmee overzichtelijk en veilig een magazijn beheren. Kies de juiste stellingen voor de producten die worden aangeboden, zorg voor gebruiksvriendelijkheid en gemak in onderhoud en kijk naar wat de logische en slimste manier is om orders te picken. Orders die vaak gekocht worden, mogen meer vooraan in het magazijn geplaatst worden. Deze producten kunnen dan sneller en eenvoudiger gepakt worden, wat ervoor zorgt dat de doorlooptijd wordt verkort.

Bij ergonomie geldt dat werkprocessen goed verlopen. Om deze reden zijn overzichtelijk ingerichte stellingen, maar ook een logische indeling. Om de indeling te optimaliseren, kan je ook gebruik maken van verschillende systemen. Zo kan je makkelijk picken leuker en makkelijker met een pick-to-light systeem maken. Hiermee maak je het werk van je magazijnmedewerkers makkelijker, efficiënter en leuker.

Het verminderen van de fysieke belasting

Ergonomisch werken begint natuurlijk bij jezelf. Er zijn vele manieren om de fysieke belasting te verminderen. Geef magazijnmedewerkers de mogelijkheid om cursussen te volgen waarin er wordt geleerd hoe ze het beste zware artikelen kunnen tillen en dragen. Overbelasting staat gezond en veilig werken in de weg en kan leiden tot klachten of zelfs arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk dat het welzijn van de medewerkers bespreekbaar is daarom is het aan te raden om de medewerkers bij de aanpak van de risico’s van overbelasting te betrekken. Op deze manier kan het welzijn verbeterd worden.

De aanwezigheid van de juiste materialen

Ook de keuze van materialen kan de ergonomie aanzienlijk verbeteren. Er zijn vele hulpmiddelen om magazijnwerkzaamheden gebruiksvriendelijker te maken. Medewerkers zijn vaak veel bezig met het verplaatsen van goederen. Met palletwagens, karren, steekwagens kunnen zij zware en onhandige goederen verplaatsen zonder risico op letsels.

Ook het voorbereiden van bestellingen is een proces waar medewerkers veel mee bezig zijn. Een ergonomische werkplek is hierbij van essentieel belang. Een verstelbare zit-sta werkplek en een ergonomische stoel is een makkelijke, maar zeer nuttige manier om te zorgen dat alle werknemers de juiste houding aan kunnen nemen.

De voordelen van een ergonomisch ingericht magazijn

Een ergonomische omgeving is van groot belang, omdat het welzijn van medewerkers verbeterd kan worden. Door een logische inrichting van het magazijn wordt de gebruiksvriendelijk en efficiëntie verbeterd. Kies daarom voor de juiste stellingen in jouw magazijn, een pick-to-light systeem van MontaWMS, cursussen en de juiste materialen om de fysieke belasting te verminderen. Al deze aspecten kunnen zorgen voor meer plezier op de werkvloer, betere resultaten en een hogere productiviteit.