Eigen website maken, wat heb je nodig?

Je wil een eigen website maken voor je bedrijf, vereniging of voor je hobby maar waar moet je beginnen en wat heb je nodig? Wij hebben vijf tips waar je mee kunt starten.

Tip 1) Kies eerst een naam voor je website en kijk of de domeinnaam nog vrij is

Je hebt vast al wel een naam ik gedachten voor je website en of bedrijf. Dat is goed maar kijk eerst eventjes of iemand anders deze naam niet ook gebruikt voor dezelfde doeleinden als waar jij hem voor wil inzetten. Is dat niet het geval dan ben je al een stapje verder. Nu moet je kijken of de domeinnaam nog beschikbaar is. Als je website in het Nederlands is en je doelgroep ook Nederlanders zijn dan is het raadzaam om een .NL domeinnaam te registreren. Echter moet deze nog wel vrij zijn voor registratie. Je kunt dit bij verschillende hosting providers controleren of op SIDN.nl.

Tip 2) Een website builder of een CMS?

Wat voor software wil je gaan inzetten voor het ontwikkelen van je eigen website? Ga je een eigen website maken met een sitebuilder of met een CMS als bijvoorbeeld WordPress?

Er zijn een hoop sitebuilders op het internet waarmee je zelf eenvoudig een eigen website kunt maken. Er is weinig technische kennis voor nodig en vaak kun je met drag and drop editors eenvoudig je website in elkaar “slepen”. Wil je bijvoorbeeld met WordPress aan de gang dan is dat ook een prima optie. Hou er echter wel rekening mee dat hier wat meer technische kennis voor nodig is en je ook een “losse” hosting provider moet kiezen wat bij een sitebuilder vaak in het abonnement is inbegrepen.

Tip 3) Huisstijl en logo ontwikkeling

Als je duidelijk hebt waarmee je je nieuwe website wilt ontwikkelen dan is het ook wel handig dat je een huisstijl laat ontwikkelen met een eigen en uniek logo. Er zijn tal bedrijven die dit voor je kunnen regelen maar de kosten zullen wel uiteen lopen. Raadzaam is dan ook om bij verschillende bedrijven een kostenplaatje op te vragen.

Tip 4) Hosting kiezen voor je website

Heb je besloten om bijvoorbeeld met WordPress als CMS te werken en je hebt een hosting provider nodig dan moet je hier ook goed onderzoek naar doen. Er zijn een paar goede websites waar je hosting kunt vergelijken en de specificaties goed kunt zien. Als je op “hosting vergelijken” zoekt in Google kom je de beste vergelijkingswebsites tegen. Hier worden de bedrijven ook beoordeeld door bestaande klanten dus dan weet je meteen of je goed zit of niet.

Tip 5) Bepaal het doel van je website en je doelgroep

Wie wil je met je website bereiken en wat is je doelgroep. Dit moet je goed uitzoeken alvorens je start met het ontwikkelen van je website. Je moet namelijk wel weten voor wie je content schrijft en of pagina inricht. Wie wil je naar je website trekken en waarom moeten ze op je website komen.

Bepaal een doel voor jezelf en wat je wil bereiken met je website. Als je dit in kaart hebt gebracht dan kun je ook een goede menustructuur voor je website bedenken en welke pagina’s er allemaal aangemaakt moeten worden.