Acer, ASUS en HP willen van Alexa een gemakkelijke pc maken

Hoe sociaal de slimme assistent van Amazon op het eerste gezicht ook lijkt, Alexa heeft nooit goed gemixt met Windows. Tot nu.

Historisch gezien heeft Alexa goed gespeeld met slimme luidsprekers, tv-sticks, robots, koelkasten en zelfs douchekoppen. Maar ondanks een onlangs aangekondigde samenwerking tussen Amazon en Microsoft, had Alexa haar deur naar de pc nog steeds niet volledig geopend.

Op CES deze week dwongen de mensen van Acer Alexa eindelijk vanuit het comfort van haar Echo naar zijn nieuwe notebooks, alles-in-één pc’s – en zelfs een 4K-projector.

“Acer is verheugd een van de eerste merken te zijn die Alexa naar pc’s brengt”, kirde Jerry Kao, hoofd matchmaker en IT-producten van Acer. “Door de introductie van spraakdiensten zoals Alexa”, vervolgt Anand Srivatsa van Intel, “verwachten we dat de pc een nog belangrijkere rol zal spelen bij het maximaliseren van je productiviteit, het optimaal benutten van je entertainment en het beheren van het slimme huis of kantoor.” Oh Anand, jij oude romanticus.

Pardon?

Natuurlijk is een deel van Alexa’s charme op haar moedertaal Echo hoe goed ze luistert, niet in de laatste plaats dankzij haar half dozijn of meer scherp afgestemde microfoons.

Het probleem met een typische pc is dat standaard geïntegreerde microfoonapparatuur het niet altijd haalt, daarom heeft Acer Intel’s Smart Sound DSP’s ingebracht om de audio-invoer en -uitvoer af te handelen.

Het beheren van de interactie terug naar de Amazon-cloud is de nieuwe Amazon Alexa-app – voor nu gebruikelijk op alle Alexa-ondersteunde pc’s, en los van de nog te materialiseren Cortana/Alexa-samenwerking.

Asus zegt dat Alexa eerst Aspire-, Spin-, Switch- en Swift-modellen in de VS zal selecteren, met ondersteuning in andere gebieden die medio 2018 arriveren.

Productiviteitsprojector

De nieuwe V6820M- en V6820i 4K-projectoren van het bedrijf worden binnenkort ook klaargemaakt voor spraakbesturing.

De vaardigheid ‘Acer Projector Smart Home’ voegt toe aan het lexicon van de Amazon-assistent met opdrachten als “Alexa, zet de projector aan” en “Alexa, selecteer HDMI als de projectorbron”.

Deze ene technologie belooft – in een oogwenk – de vijf minuten die verloren zijn gegaan van elke vergadering terug te winnen aan de onvermijdelijke incompetentie van de projectoroperator.

Zeg hallo!

Acer kan Alexa echter niet helemaal voor zichzelf houden, terwijl de Taiwanese liefdesrivaal ASUS ook betrapt werd op het hof maken van de Amazon-assistent.

HP heeft zijn A-lijst rivalen echter naar de post gestuurd met de met stof beklede HP Pavilion Wave pc.

De netjes verpakte Wave biedt B&O Play surround-sound audio en specificaties tot een krachtige Intel Core i7 met 16 GB RAM en ondersteuning voor twee monitoren.

Dat de Wave lijkt op een gespierde, modernere kijk op Alexa’s eerder favoriete bedgenoot, de Amazon Echo, kan geheel toevallig zijn. Maar verwacht dat dit de eerste van vele vruchtbare Alexa-aansluitingen met in aanmerking komende pc’s in de komende maanden zal zijn.