Computer security

Malware bestrijden: De essentiële stappen om uw gegevens te beschermen

Malware bestrijden: De essentiële stappen om uw gegevens te beschermen

Malware is een van de grootste bedreigingen voor onze gegevens en persoonlijke informatie. Het kan worden gebruikt voor cyberaanvallen, gegevensdiefstal, identiteitsfraude en andere kwaadaardige activiteiten. Uw gegevens beschermen tegen malware is essentieel en vereist waakzaamheid.

Om u tegen malware te beschermen, moet u begrijpen hoe het werkt, welke risico’s het met zich meebrengt en welke stappen u kunt nemen om uw gegevens te beschermen. In dit artikel wordt ingegaan op de essentiële stappen die nodig zijn om uw gegevens tegen malware te beschermen, waaronder het up-to-date houden van uw apparaten, het gebruik van antivirussoftware en bewustwording van phishing en andere cyberaanvallen. Door deze stappen te nemen, kunt u het risico verkleinen dat uw gegevens en persoonlijke informatie in gevaar komen.

Wat is malware?

Malware is de afkorting van kwaadaardige software. Malware is computercode die bedoeld is om computeractiviteiten te verstoren, informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot particuliere computersystemen. Malware kan worden beschouwd als een brede term, met specifieke types zoals wormen, virussen, ransomware, trojans, spyware, adware, crimeware en rootkits.

Ze kunnen worden verspreid via e-mail, USB-drives, websites, apps en andere methoden, en kunnen computers en andere apparaten infecteren. Malware is een grote bedreiging voor uw gegevens, of deze nu op uw computer, laptop, smartphone of ander apparaat staan, of in een online account zoals e-mail of sociale media. Het kan worden gebruikt voor cyberaanvallen, gegevensdiefstal, identiteitsfraude en andere kwaadaardige activiteiten. Malware kan worden gebruikt om uw gegevens te stelen, spam en andere ongewenste communicatie te versturen, de werking van uw computer te verstoren en zelfs de controle over uw apparaat over te nemen.

Risico van malware

Malware kan worden gebruikt om uw gegevens te stelen, spam en andere ongewenste communicatie te versturen, uw computeractiviteiten te verstoren en zelfs de controle over uw apparaat over te nemen. Bovendien kan malware worden gebruikt voor cyberaanvallen, gegevensdiefstal, identiteitsfraude en andere kwaadaardige activiteiten. Wacht niet te lang met geïnfecteerde apparatuur. Breng het zo snel mogelijk naar Laptop Reparatie Zoetermeer.

Daarnaast kan malware ook de instellingen van uw apparaat wijzigen om het minder veilig te maken. Malware kan worden gebruikt om op afstand toegang te krijgen tot uw computer en toetsaanslagen te loggen. Dit kan worden gebruikt om uw wachtwoorden en andere persoonlijke informatie te stelen, zoals creditcardnummers, sofinummers en meer.

Apparaten up-to-date houden

Omdat computers en andere apparaten het belangrijkste doelwit zijn van malware, is het up-to-date houden ervan essentieel. Hieronder vallen computers, tablets, smartphones, routers en andere apparaten die verbinding maken met het internet. Uw apparaten up-to-date houden is een van de meest effectieve manieren om u te beschermen tegen malware. Dit komt omdat softwarebedrijven regelmatig beveiligingsupdates uitbrengen om kwetsbaarheden die door malware worden gebruikt te verhelpen. Door uw apparaten up-to-date te houden, verkleint u het risico dat uw apparaat door malware wordt aangetast. 

U moet uw apparaten zo instellen dat ze automatisch een patch uitvoeren wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn. U kunt dit doen door de instellingen van elk apparaat aan te passen. U kunt ook automatische updates instellen door antivirussoftware op uw apparaten te installeren.

Antivirussoftware gebruiken

Antivirussoftware scant uw apparaat op malware en andere bedreigingen. Het kan ook worden ingesteld om uw apparaat regelmatig te scannen. Antivirussoftware is echter niet de enige manier om uw apparaat tegen malware te beschermen.

Bewust zijn van phishing

Een van de meest voorkomende cyberaanvallen is phishing. Dit is een soort zwendel waarbij een cybercrimineel zich voordoet als een legitieme entiteit, zoals uw bank of andere dienstverleners, om uw persoonlijke gegevens te verkrijgen. Phishing-e-mails bevatten meestal een soort urgentie om u over te halen uw persoonlijke gegevens te verstrekken, zoals uw inloggegevens of creditcardgegevens.

Enkele manieren om uzelf te beschermen tegen phishing-zwendel zijn: op de hoogte zijn van veel voorkomende soorten phishing-e-mails, niet klikken op links of bijlagen openen uit verdachte e-mails en regelmatig uw bankrekening- of creditcardafschrift controleren. U kunt ook anti-phishing software op uw apparaat installeren om u te beschermen tegen phishing-aanvallen.

Gegevens versleutelen

Malware die de controle over uw apparaat overneemt, kan toegang krijgen tot gegevens die op uw computer of andere apparaten zijn opgeslagen, zoals wachtwoorden en andere persoonlijke informatie. Gegevens die niet versleuteld zijn, zijn gemakkelijk toegankelijk voor malware en brengen uw gegevens in gevaar. Sommige bestanden zijn standaard versleuteld, zoals wachtwoorden van webbrowsers, e-mails en bestanden die zijn opgeslagen op cloudopslag.

U kunt echter ook andere gegevens versleutelen die op uw apparaten zijn opgeslagen, zoals persoonlijke en financiële informatie, gezondheids- of medische gegevens en meer. De eenvoudigste manier om uw gegevens te versleutelen is door een app voor cloudopslag en -beheer te installeren, zoals Dropbox of Google Drive. Als u bestanden rechtstreeks op uw apparaat wilt versleutelen, kunt u software gebruiken, zoals de VeraCrypt-software.

Een back-up maken van gegevens

Een andere manier om je tegen malware te beschermen is om regelmatig een back-up van je gegevens te maken. Dit is een goede praktijk, ongeacht of u malware ervaart of niet. Regelmatig een back-up maken van uw gegevens beschermt uw informatie in geval van per ongeluk wissen, gegevenscorruptie of andere computerproblemen. Er zijn verschillende manieren om een back-up van uw gegevens te maken, waaronder online cloudopslag, externe harde schijven en offline apparaten, zoals dvd’s en USB-stations. De beste manier om een back-up van uw gegevens te maken hangt af van de soorten gegevens die u hebt en de frequentie van uw back-ups.

Als u uw gegevens bijvoorbeeld regelmatig bijwerkt, zoals financiële informatie of documenten, wilt u wellicht regelmatig back-ups maken. Als u daarentegen gegevens hebt die niet vaak worden bijgewerkt, zoals foto’s of video’s, hoeft u misschien maar één keer per maand of één keer per jaar een back-up van deze gegevens te maken.

Opleiding van personeel op het gebied van cyberveiligheid

Regelmatige training over cyberbeveiliging kan helpen uw gegevens te beschermen en malware-aanvallen te voorkomen. Dit omvat het trainen van personeel in het herkennen van phishing e-mails en andere bedreigingen, het herkennen van tekenen van malware en het beschermen tegen deze bedreigingen. Regelmatige training kan het personeel ook helpen hun kennis bij te werken, omdat de bedreigingen en methoden die cybercriminelen gebruiken in de loop der tijd veranderen. Er zijn veel hulpmiddelen die u kunt gebruiken om training te geven, zoals online cursussen en video’s, webinars en meer. U kunt ook software gebruiken om gesimuleerde phishing-aanvallen en andere trainingsoefeningen uit te voeren, zoals software voor penetratietests.

Let op tekenen van malware

Uw apparaten controleren op tekenen van malware is een andere manier om u te beschermen tegen malware. Enkele van de meest voorkomende tekenen van malware zijn trage computerbewerkingen, het vaak opnieuw opstarten of afsluiten van de computer, en ongewone geluiden die uit uw apparaat komen. U kunt ook antivirussoftware gebruiken om uw apparaten te controleren op tekenen van malware. Door uw apparaten te controleren kunt u malware opsporen voordat deze de kans krijgt uw apparaten te infecteren. Dit is vooral nuttig als u geen antivirussoftware op uw apparaat hebt geïnstalleerd of een beperkte of verouderde versie van antivirussoftware hebt.