Microsoft CEO bagatelliseert per ongeluk de alomtegenwoordigheid van GitHub

Kent u een bedrijf van redelijk gewicht dat geen GitHub gebruikt? Nee, het bedrijf gebruikt het misschien niet om zijn eigen open source-projecten te lanceren (hoewel dat hopelijk komt), maar Git is de standaard geworden voor het bouwen en onderhouden van software, en ontwikkelaars hebben de neiging om standaard GitHub te gebruiken voor het uitvoeren van Git.

Daarom is het vreemd dat Satya Nadella, CEO van Microsoft, aankondigde dat 72% van de Fortune 50-bedrijven GitHub gebruikt “om software te bouwen, te verzenden en te onderhouden”. Kijkend naar het meest recente State of the Octoverse-rapport, lijkt het erop dat Nadella bedoelde te zeggen dat 72% van die Fortune 50-bedrijven GitHub Enterprise runnen. Maar ondanks verbale “typfout” betaalt 72% van de grote ondernemingen misschien voor GitHub Enterprise, maar ruwweg 100% van de ondernemingen is op de een of andere manier afhankelijk van GitHub. Laten we ingaan op de cijfers die dit bevestigen.

Hoe? Welnu, twee jaar geleden kondigde GitHub aan dat meer dan 40 miljoen ontwikkelaars GitHub gebruikten. Zoals ik toen al zei, was dat aantal vrijwel zeker opgeblazen, net als het aantal van 65 miljoen dat GitHub vandaag aanprijst. Historisch gezien heeft GitHub “het totale aantal niet-spamachtige gebruikersaccounts op GitHub … ongeacht hun activiteitsstatus geteld”, waarbij alle soorten inactieve accounts of meerdere accounts van dezelfde ontwikkelaar zijn inbegrepen (zoals het geval is bij ontwikkelaars zoals Ian Massingham).

GitHub overdrijft dus. Maar zelfs als GitHub dubbel of driedubbel telt (wat onwaarschijnlijk lijkt), is het nog steeds moeilijk om wiskunde te doen die suggereert dat de meeste ontwikkelaars GitHub op een of andere manier niet gebruiken. Volgens een reeks schattingen is de wereldbevolking van softwareontwikkelaars immers waarschijnlijk ergens rond de 20 miljoen. (SlashData schatte de populatie van softwareontwikkelaars op bijna 19 miljoen in 2019; Evans Data had het op 23 miljoen in 2018 en Statista schatte het totaal op 23,9 miljoen in 2019.)

En ja, ze gebruiken vrijwel allemaal GitHub, of ze nu uit openbare repositories trekken of code naar een priv√©repository pushen. GitHub wordt geleverd met integraties in de tooling waar ontwikkelaars het meest om geven (CI/CD, enz.). Het heeft ook de community die ’s werelds grootste codeopslagplaats tot leven brengt. Door de kracht van Git maakt GitHub versiebeheer krachtig; door de kracht van GitHub wordt dat versiebeheer toegankelijk voor een grotere groep ontwikkelaars.

Kortom, weinig ontwikkelaars kunnen de aantrekkingskracht van GitHub vermijden, zelfs als sommigen GitHub Enterprise hebben weten te ontwijken.