IBM heeft onlangs de release aangekondigd van versie 2.5 van zijn z/OS mainframe-besturingssysteem. De nieuwste versie van z/OS is, volgens IBM, “ontworpen om de acceptatie door klanten van hybride cloud en AI te versnellen en om applicatie-moderniseringsprojecten te stimuleren.”
De nieuwe versie van z/OS komt samen met een IBM-onderzoek waaruit bleek dat mainframes en op mainframes gebaseerde applicaties een centraal onderdeel vormen van moderne bedrijfsstrategieën voor 71% van de leidinggevenden die op het onderzoek reageerden. Daarnaast voorspelt IBM dat het gebruik van mainframes in hybride cloudomgevingen de komende drie jaar met een factor twee zal groeien.
“Directieleden van enkele van de grootste en meest succesvolle bedrijven beweren dat mainframe en cloud geen of-of-proposities zijn. Ze zijn naadloos met elkaar verweven in het leveren van geavanceerde ondernemingsbrede flexibiliteit en mogelijkheden”, aldus IBM.
z/OS 2.5 doet zijn best om de toekomst van mainframe computing te verwelkomen, waarvan het voorspelt dat het een belangrijk onderdeel zal zijn van AI-gestuurde hybride cloudomgevingen. Daartoe zijn nieuwe AI-mogelijkheden “strak geïntegreerd met z/OS-workloads, ontworpen om klanten zakelijke inzichten te geven voor beter geïnformeerde besluitvorming.”
Naast AI-mogelijkheden heeft IBM extra beveiligingsfuncties toegevoegd die zijn ontworpen om ransomware en aanvallen van het type SolarWinds te bestrijden. Deze functies omvatten het uitbreiden van doordringende codering om extra gegevenstypen te dekken en anomaliebeperkingsmogelijkheden voor realtime kennis van atypisch netwerkgedrag.
z/OS 2.5 zal ook nieuwe Java/COBOL-interoperabiliteitsfuncties hebben, gebruiksgemak voor z/OS-containeruitbreidingen en Linux-integratie en nieuwe integratiemogelijkheden voor cloudopslag.
De toekomst van mainframes
Mainframes lijken bijna een gruwel voor de doctrine van moderne computing, waarbij alles off-site wordt verzonden, in de cloud wordt gehost en tot een beheerde service wordt gemaakt die hardwareproblemen uit de hoofden van IT-personeel neemt.
IBM is het hier absoluut niet mee eens, evenals onderzoek van Forrester. In een rapport uit 2019 beschreef Forrester mainframes als ogenschijnlijk ouderwets, maar niet weggaand.
“Ondanks berichten over de onvermijdelijke ondergang, groeit het gebruik van mainframes. Een deel hiervan is te wijten aan verschansing, maar het is ook te wijten aan de inherente kracht van het mainframe als platform, met name met hoge transactiebelastingen en beveiliging”, aldus het Forrester-rapport.
Uit gegevens van Forrester bleek ook dat 62% van de organisaties in 2020 mainframes gebruikte (tegenover 53% in 2018); 53% is van plan om de werklast van hun mainframe in de komende twee jaar te verhogen, terwijl slechts 11% van plan is te verminderen.
“We kunnen zeggen dat [mainframes] de meest beveiligde en betrouwbare bron zijn voor het opslaan van klantgevoelige gegevens. Ze kunnen (soms) unieke software uitvoeren en unieke gebruiksscenario’s ondersteunen”, aldus Forrester.
De mainframe- en cloudmarkten zijn de afgelopen jaren allebei gegroeid, aldus IBM. Interessant genoeg valt die trend samen met een ander cijfer uit het rapport van IBM: het percentage leiders dat hun infrastructuur volledig opnieuw wil ontwerpen als onderdeel van digitale transformatie, daalt, terwijl het aandeel van degenen die gebruik willen maken van bestaande mainframes stijgt. Het is ook geen kleine verschuiving: vandaag zegt 57% dat ze opnieuw willen ontwerpen; drie jaar vooruit kijkend, zegt slechts 41% hetzelfde. Slechts 21% zei dat ze momenteel bestaande mainframes moderniseren, terwijl 46% zegt dat ze dat in de komende drie jaar van plan zijn.