Tips om de ICT beveiliging op te schroeven
Cyberaanvallen maken geen onderscheid als het gaat om de industrie, ongeacht de grootte van je bedrijf. Hoewel datalekken bij bedrijven en overheidsinstellingen meestal de aandacht krijgen, is de waarheid dat kleine bedrijven bovenaan de lijst staan. Kleine bedrijven zijn over het algemeen onderbeschermd, vaak vanwege het “idee” dat ze zich niet hetzelfde beschermingsniveau kunnen veroorloven als grote bedrijven. Adequate computerbeveiliging ligt niet buiten bereik. We hebben vijf cyberbeveiligingstips op een rijtje gezet waar elke kleine ondernemer zijn voordeel mee kan doen.
Beveilig je netwerken
Beveilig je internetverbinding door een firewall te gebruiken en informatie te versleutelen. We hebben allemaal onze dagen dat werken op kantoor gewoon niet zo productief lijkt, dus besluit je in plaats daarvan naar een plaatselijke koffieshop te gaan. Hoe inschikkelijk het ook is om verbinding te maken met het gratis Wi-Fi-netwerk dat ze aanbieden, dit kan schadelijk zijn voor de veiligheid van je bedrijf. Verbinding maken met een onbeveiligd netwerk geeft hackers een open deur naar je systemen. Investeer in een draagbare hotspot en zorg voor een beveiligd en verborgen Wi-Fi-netwerk. Dit voorkomt dat de netwerknaam, bekend als de Service Set Identifier (SSID), wordt uitgezonden.
Verbeter de wachtwoordbeveiliging en verander ze vaak
Het invoeren van wachtwoorden om computernetwerken te beschermen is een “no-brainer”, maar als je het meeste wilt halen uit je wachtwoordbeveiliging is het belangrijk om meer in acht te nemen dan de vervreemde cijfer- en letterreeksen. Overweeg om multifactor-authenticatie af te dwingen, waarbij naast een enkel wachtwoord aanvullende informatie nodig is om toegang te krijgen. Dwing je systemen om deze wachtwoordvereisten vaak te laten veranderen. Je gegevens veilig houden is waar het om gaat.
Tip: wachtwoordkluis
Bewaak persoonlijke apparaten die door werknemers worden gebruikt
Je hebt misschien niet het kapitaal om je werknemers te voorzien van apparaten als laptops, smartphone en tablets, dus ga je over op wat wel haalbaar is; werknemers hun persoonlijke apparaten laten gebruiken om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens en -systemen. Aarzel dan niet om beleid in te voeren dat je netwerkbeheerder toegang verleent om automatische beveiligingsupdates, bewakingssoftware en routinematige wachtwoordwijzigingen te installeren. Wees gerust, dat inbreuk op de persoonlijke privacy niet nodig is, maar dat de bescherming van je bedrijf voorop staat.
Beperk de toegang tot gegevens
Het controleren van de cyber-interacties van elke werknemer kan in sommige gevallen tijdrovend en indringend zijn. Om een deel van de moeite van het controleren van cyberinteracties te vermijden, stel je beleid op dat richtlijnen geeft over hoe werknemers identificeerbare informatie en andere gevoelige gegevens moeten beschermen. Dit omvat het beperken van de toegang tot geselecteerde informatie en het toevoegen van gelaagde beveiliging die extra wachtwoorden, encryptie, beveiligingsvragen, enz. vereist. Zorg ervoor dat de gevolgen duidelijk worden begrepen door je werknemers als ze het cyberbeveiligingsbeleid van je bedrijf negeren. Het instellen van gelaagde beveiliging kan ook helpen om vitale gegevens veilig te houden als je systeem het slachtoffer wordt van een inbreuk.
Houd werknemers verantwoordelijk
Als ondernemer weet je hoe groot de concurrentie kan zijn. Concurrenten kunnen op elke hoek op de loer liggen. Informeer je werknemers over cyberbedreigingen en hoe ze je bedrijfsgegevens kunnen beschermen. Sociale media kunnen een geweldig hulpmiddel zijn om leads en klanten te genereren, maar het is noodzakelijk om te weten hoe je inzichten kunt introduceren zonder een doelwit voor hackers te worden. Werknemers moeten worden geïnformeerd over hoe ze met succes online kunnen posten zonder bedrijfsgeheimen prijs te geven aan het publiek of concurrerende bedrijven. Dit lijkt misschien een minder belangrijke kwestie, maar je werknemers verantwoordelijk houden voor je beleid en procedures voor internetbeveiliging kan het verschil maken.
Hoe groot of klein ook, de aard van je bedrijf kan meer aantrekken dan waar je voor onderhandelt; je werkt niet zo hard dat je bedrijf slachtoffer wordt van cyberaanvallen! Cybersecurity gereedheid gaat verder dan alleen het hebben van een firewall of antivirusprogramma. Met de juiste voorzorgsmaatregelen is adequate computerbeveiliging niet buiten bereik.